Pahanhajuinen hengitys

Pahanhajuinen hengitys eli halitoosi on yleinen vaiva – siitä kärsii jopa 50 % väestöstä. Halitoosi voidaan jakaa tilapäiseen ja pysyvään.

Tilapäinen halitoosi

Tilapäisen halitoosin aiheuttajat tulevat aina ulkoapäin. Pahanhajuisen hengityksen taustalla voi olla esimerkiksi jokin ruoka tai juoma, tai esimerkiksi tupakointi.

Pysyvä halitoosi

Pysyvä halitoosi voidaan jakaa kolmeen eri tyyppiin. Näitä kaikkia yhdistää se, että pahanhajuinen hengitys ei poistu, ennen kuin sen aiheuttajasta on hankkiuduttu eroon.

Fysiologisen halitoosin taustalla voi olla esimerkiksi syljenerityksen väheneminen.

Suun bakteereiden määrän kasvu on yleisin syy pahanhajuiseen hengitykseen. Sitä voivat aiheuttaa esimerkiksi ientulehdus, karies, parontondiitti, lohjenneet paikat tai huonosti istuvat proteesit.

Sairauksien aiheuttamasta halitoosista on kysymys silloin, kun pahanhajuisen hengityksen taustalta löytyy jokin perussairaus. Halitoosia voivat aiheuttaa muun muassa diabetes, refluksitauti, keuhkosairaudet sekä kurkku- ja poskiontelotulehdukset.

Psykologisesta halitoosista kärsivä ihminen pelkää hengityksensä haisevan ja pyrkii hoitamaan sitä. Minkäänlaista vaivaa ei kuitenkaan oikeasti ole havaittavissa.